Saturday, October 22, 2011
Beef and Vegetable Stir Fry / Boeuf sauté aux legumes
This is one of my classic recipes that I have been making for years. Nothing complicated, just great Asian flavor! Serves 4.
750g beef sirloin steak, cut into strips
1 cup ketchup
1/3 cup soya sauce
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons lime juice
2 carottes
1 sweet red pepper
1 sweet yellow pepper
1 small brocoli
1 cup beef broth
2 tablespoons grated fresh ginger
1 tablespoon cornstarch
1 teaspoon crushed red pepper
1 tablespoon olive oil
1/2 cup peanuts
3 cups hot cooked rice
1. Combine ketchup, sauce soya, brown sugar and lime juice. Marinate beef for at least 1 hour in the fridge (if you can, marinate for 24 hours).
2. Thinly slice carrots diagonally. Cut brocoli and sweet peppers into bite-size pieces.
3. Pour oil into wok. Preheat to medium-high. Stir fry brocoli for 3 minutes, add carrots, stir fry for another 2 minutes. Add sweet peppers and stir fry for another 2-3 minutes.
4. As you are cooking the vegetables, drain the beef, reserving the marinate. Stir broth, ginger, cornstarch and crushed red pepper into the marinade and set aside.
5. Remove the cooked vegetables from the wok. Stir fry beef for 2 to 3 minutes. Add vegetables and broth mixture. Cook and stir until sauce is thickened and bubbly. Stir in peanuts. Serve over hot rice.
Enjoy!!!
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Voici une de mes recettes classiques que je fais depuis des années. Rien de compliqué, juste des bonnes saveurs asiatiques! 4 portions.
750g boeuf de surlonge en lanières
1 tasse de ketchup
1/3 tasse sauce soya
2 cuillères à table cassonnade
2 cuillères à table jus de lime
2 carottes
1 poivron rouge
1 poivron jaune
1 petit brocoli
1 tasse bouillon de boeuf
2 cuillères à table gingembre frais rapé
1 cuillère à table fécule de maïs
1 cuillère à thé piment de cayenne broyé
1 cuillère à table huile d'olive
1/2 tasse arachides
3 tasses riz cuit
1. Mélanger le ketchup, la sauce soya, la cassonnade et le jus de lime. Mariner le boeuf dans le frigo pour au moins 1 heure (si possible, mariner pour 24 heures).
2. Couper les carottes en diagonal, assez mince. Couper le brocoli et les poivrons (grandeur bouchée).
3. Rechauffer l'huile dans un wok (feu medium-élevé). Faire sauter le brocoli pour 3 minutes, ajouter les carottes, faire sauter pour 2 minutes de plus. Ajouter les poivrons et faire sauter pour 2-3 minutes de plus.
4. Pendant que vous faites cuires les legumes, enlever le boeuf de la marinade, mais gardez-la. Remuer le bouillon, le gingembre, la fécule de maïs et le piment de cayenne broyé avec la marinade et mettre à côté.
5. Enlever les legumes cuits du wok. Faire sauter le boeuf pour 2 à 3 minutes. Ajouter les legumes et le mélange de marinade et bouillon. Faire cuire et remuer jusqu'à la sauce soit épaisse et commence à bouillir. Ajouter les arachides et remuer. Servir sur du riz chaud.
Bon appetit!!!
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