Thursday, November 3, 2011
Spring Rolls / Rouleaux de printemps
This light appetizer can be served before any Asian meal. It takes a little while to get the hang of rolling the wrappers, but it is well worth it! Makes 12 rolls (you can serve either 1 or 2 to each person).
1/2 package rice vermicelli
36 cooked, peeled shrimp
2 shredded carrots
2 cups shredded lettuce (or the ready to eat spring mix)
1/2 cucumber, sliced lengthwise, each piece about 3" long
12 basil or mint leaves
12 rice paper wrappers
Sauce
Hoisin sauce
Smooth peanut butter
Water
Bring a medium sized saucepan of water to a boil. Remove from heat, add the vermicelli and let soak for about 3 minutes, until soft. Drain and rinse with cold water.
Fill a large bowl with hot water. Dip in one rice wrapper for a few seconds to soften. Put the rice wrapper on a flat surface, add a bit of the vermicelli, 3 shrimp, a bit of carrot, a bit of lettuce, one slice of cucumber and 1 basil or mint leaf. Fold in the sides of the wrapper, then beginning at the bottom end, tightly roll the rest.
I use two types of dipping sauces for these rolls. You can mix hoisin sauce, smooth peanut butter and bit of water together and heat in the microwave for 25 seconds.... Or if you're not a fan of peanut butter you can mix only the hoisin sauce and the water before heating.
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Cette entrée légère peut être servie avant n'importe quel repas asiatique. Ça prend un petit peu de temps pour apprendre à les bien rouler, mais ça vaut la peine! 12 rouleaux (vous pouvez servir 1 ou 2 à chaque personne).
1/2 paquet de vermicelles de riz
36 crevettes cuites, décortiquées
2 carottes rapées
2 tasses de salade coupée (ou un mélange printanier)
1/2 concombre coupé en lanières de 3"
12 feuilles de basilic et de menthe
12 crêpes de riz
Sauce
Sauce Hoisin
Beurre d'arachide cremeux
Eau
Faire bouillir de l'eau dans une casserole moyenne. Enlever du feu, ajouter les vermicelles et les laisser tremper pour environ 3 minutes, jusqu'à ce qu'elles soient tendres. Égoutter et rincer avec de l'eau froide.
Remplir un grand bol avec de l'eau chaude. Tremper une crêpe de riz pour quelques secondes pour la faire ramollir. Placer la crêpe de riz sur une surface plate, ajouter un petit peu de vermicelles, 3 crevettes, un peu de carotte, un peu de salade, une lanière de concombre et 1 feuille de basilic ou de menthe. Plier les côtés de la crêpe, puis en commençant avec le bas, rouler le reste.
J'utilise deux sortes de sauce pour tremper les rouleaux. Vous pouvez combiner la sauce hoisin, le beurre d'arachide et un peu d'eau ensemble et faire chauffer au micro-ondes pour 25 secondes.... Ou, si vous n'aimez pas le beurre d'arachide, vous pouvez combiner seulement la sauce hoisin et un peu d'eau avant de les faire chauffer.
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