Friday, November 4, 2011

Three Layer Strawberry Shortcake / Shortcake aux fraises trois étages



Adapted from Smitten Kitchen

This is a cake for strawberry and whipped cream lovers...  No need to say anything else!

Cake2 1/4 cups sifted cake flour
1 1/2 cups white sugar
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon salt
3/4 cup cold water
1/2 cup vegetable oil
1 tablespoon lemon zest
1 teaspoon vanilla extract
5 egg yolks at room temperature
8 egg whites at room temperature
1/2 teaspoon cream of tartar

Filling
2 cups 35% cream
6 tablespoons icing sugar
1 tablespoon vanilla extract
6 cups of strawberries, hulled and thickly sliced, plus a few whole strawberries to decorate the top

Preheat the oven to 325F.  Line three 8" round cake pans with wax paper and spray lightly with cooking spray. 

Sift together flour, 1 1/4 cups of sugar, baking powder and salt.

In a separate bowl, beat together the egg yolks, water, oil, lemon zest and vanilla on high.  Stir into the flour mixture until smooth.   In another bowl, beat the egg whites with the cream of tartar until soft peaks are formed.  Add 1/4 cups of sugar and beat on high until stiff peaks are formed. 

Gently fold the egg whites into the egg yolk mixture, just until the eggs whites are no longer visible. 

Divide the batter evenly between the three cake pans.  Bake until a toothpick comes out clean, about 30-40 minutes.  Let the cakes cool completely, then remove from pans.

Whipped cream:  Beat together the cream, icing sugar and vanilla until stiff peaks form.

Put one cake layer on your serving plate and scoop a third of the whipped cream onto the surface, but not the sides, and spread evenly.  Add a third of the sliced strawberries and press them into the whipped cream so that when you put on the next layer, the whipped cream sticks to the cake on the top and the bottom.  Repeat for the second layer.  Place the third cake layer on top and spread the rest of the whipped cream and decorate with the whole strawberries and the remaining sliced ones. 



And there you have it...  strawberry paradise!
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Adapté de Smitten Kitchen

Voici un gâteau pour les amoureux des fraises et de la crème fouttée....  Pas besoin de dire de plus!
Gâteau

2 1/4 tasses farine de gâteau (tamassée)
1 1/2 tasses sucre blanc
1 c. à table poudre à pâte
1/2 c. à thé sel
3/4 tasse d'eau froide
1/2 tasse huile végetale
1 c. à table zeste de citron
1 c. à thé extract de vanille
5 jaunes d'oeuf à temperature de la pièce
8 blancs d'oeuf à temperature de la pièce
1/2 c. à thé crème de tartar

Garniture

2 tasses crème 35%
6 c. à table sucre à glaçer
1 c. à table vanille
6 tasses de fraises tranchées épaisses, plus quelques fraises entières pour décorer

Préchauffeur le four à 325F.  Mettre du papier ciré dans le fond et sur les côtés des trois moules à gâteau ronds de 8" et vaporiser avec un enduit anti-adhésif. 

Tamiser ensemble la farine, 1 1/4 tasses de sucre, la poudre à pâte et le sel.

Dans un autre bol, battre les jaune d'oeufs, eau, huile, zeste de citron et vanille à vitesse rapide.  Intégrer doucement dans le mélange de farine jusqu'à ce que le tout soit uniforme.  Dans un autre bol, battre les blancs d'oeufs avec la crème de tartar jusqu'à la formation des pics.  Ajouter 1/4 tasse de sucre et battre à vitesse rapide jusqu'à la formation des pics fermes.

Incorporer doucement les blancs d'oeufs dans le mélange des jaunes d'oeufs, jusqu'à ce que les blancs d'oeufs ne soient plus visibles.

Partager le mélange également entre les trois moules à gâteau.  Faire cuire au four jusqu'à ce qu'un cure-dents en ressorte propre, environ 30-40 minutes.  Laisser refroidir les gâteaux complètement et enlever des moules.

Crème fouettée:  Battre ensemble la crème, le sucre à glaçer et la vanille jusqu'à la formation des pics fermes.

Placer un étage de gâteau sur un plateau à servir et mettre 1/3 de la crème fouettée dessus, mais pas sur les côtés, et étaler.  Ajouter 1/3 des fraises tranchées et enfoncer dans la crème fouettée pour que la crème fouettée colle à l'étage en haut ainsi qu'en bas.  Répéter pour le deuxième étage.  Placer le troisième étage sur le dessus, étaler le reste de la crème fouettée et décorer avec les fraises entières ainsi que les fraises tranchées restantes.
Et voilà.... paradis aux fraises!

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