Wednesday, November 23, 2011

Gyoza


Gyoza is the Japanese version of Dim Sum.  You can serve them as either an appetizer or as hors d'oeuvres.  Makes 30 gyoza.

200g ground pork
3/4 cup finely chopped white cabbage
1 clove of minced garlic
1 tablespoon minced ginger
1 tablespoon brown sugar
1 teaspoon sesame oil
2 tablespoons soy sauce

40 wonton wrappers (can be bought at any Asian grocery store)

Dip
1/4 cup soy sauce
1/4 cup rice vinegar


Mix the ground pork, cabbage, garlic, ginger, soy sauce, brown sugar and sesame oil in a bowl.  To assemble, place one wonton wrapper on a flat surface and moisten all edges with a bit of water (I usually use my finger to do this).  Place one teaspoon of the meat mixture in the middle of the wonton wrapper, then bring the edges together and pinch the gyoza closed on all sides.  Repeat with the other wrappers. 

Heat 1 tablespoon of peanut or olive oil in a large high-sided frying pan (medium heat).  Fry the gyoza until the bottoms are golden brown.  Add enough water to cover just over half of the gyoza.  Let them cook until all the water is evaporated. 

Dip:  Mix the soy sauce with the vinegar and serve.

                                          ***************************************

Gyoza est la version japonaise du Dim Sum.  Vous pouvez les servir soit comme entrée ou comme petite bouchée.  30 gyoza.

200g porc haché
3/4 tasse chou vert haché
1 gousse d'ail, hachée finement
1 c. à table gingembre, haché finement
1 c. à table cassonade
1 c. à thé huile de sésame
2 c. à table sauce soya

40 pâtes à wonton (Vous pouvez en acheter à n'importe quelle épicerie asiatique)

Trempette
1/4 tasse sauce soya
1/4 tasse vinaigre de riz


Combiner le porc, le chou vert, l'ail, le gingembre, la sauce soya, la cassonade et l'huile de sésame dans un bol.  Pour l'assemblage, placer une pâte à wonton sur une surface plate et mouiller légèrement les bouts avec un petit peu d'eau (d'habitude j'utilise mon doigt).  Placer 1 c. à thé du mélange de viande au mileu de la pâte à wonton, puis fermer les côtés et pincer les bouts ensemble au milieu.  Répéter avec les autres pâtes à wonton.

Sur un feu moyen, faire chauffer 1 c. à table d'huile d'arachide ou d'huile olive dans une sauteuse.  Faire frire les gyozas jusqu'à ce que les dessous soient dorés.  Ajouter assez d'eau pour couvrir un peu plus que la moitié des gyozas.  Cuire jusqu'à ce que l'eau soit évaporée. 

Trempette:  Mélanger la sauce soya avec le vinaigre de riz et servir.

No comments:

Post a Comment