Monday, October 31, 2011

Red Velvet Cake / Gâteau velours rouge


Adapted from Joy of Baking

This cake is always a big hit!  It is a striking red three layer cake with a delicious cream cheese frosting.  I have also made this recipe into cupcakes which were also amazing!

Cake
2 1/2 cups sifted cake flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons cocoa powder
1/2 cup unsalted butter (at room temperature)
1 1/2 cups white sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup buttermilk
4 tablespoons red liquid food coloring (the recipe calls for 2 tablespoons, but I find this makes the cake more of a hot pink color than red)
1 teaspoon white vinegar
1 teaspoon baking soda

Frosting
1 1/2 cups whipping cream (35%)
250 g cream cheese (at room temperature)
250 g Mascarpone cheese (at room temperature)
1 teaspoon vanilla extract
1 cup sifted icing sugar

Preheat the oven to 350 degrees and place rack in the center.  Butter three 8" round cake pans and line bottoms with wax paper. 

In a mixing bowl sift together the flour, salt and cocoa powder.

Place the butter in a separate bowl and beat until soft (approx. 1-2 minutes).  You can use your electric mixer or a hand mixer.  Add the sugar and beat until light and fluffy (approx. 2-3 minutes).  Add the eggs one at a time and beat well after each addition.  Add the vanilla and beat until well combined.

In a separate bowl whisk the buttermilk with the red food coloring.  On low speed, alternately add the flour mixture and the red buttermilk mixture to the butter mixture, beginning and ending with the flour.

In a small cup, combine the vinegar and baking soda.  Quickly fold into the cake mixture.

Divide the batter between the three prepared pans and smooth the tops.  Bake for 25-30 minutes (until a toothpick comes out clean).  Cool the cakes completely and take them out of their pans.

For the frosting....  With an electric or hand mixer, mix the cream cheese with the mascarpone cheese until smooth.  Add the vanilla and icing sugar and mix until smooth.  In a separate bowl, whip the cream until stiff peaks form.  Gently fold the whipped cream into the cream cheese mixture just until it is well combined.  If the mixture is not firm enough to spread, place in the refrigerator for 30 minutes to 1 hour.

To assemble.... Place one of the cake layers on the serving platter and cover with the cream cheese frosting.  Repeat with the other two layers, then frost the top and the sides of the cake.

Enjoy!

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Adapté de Joy of Baking

Ce gâteau est toujours un gros hit!  C'est un beau gâteau rouge à trois étages avec un glaçage à fromage à la crème.  J'ai aussi fait des petits gâteaux de cette recette et ils étaient délicieux!

Gâteau
2 1/2 tasses de farine à gâteau, tamisée
1/2 c. à thé sel
2 c. à table poudre de cacao
1/2 tasse beurre non-salé (température ambiante)
1 1/2 tasses sucre blanc
2 oeufs
1 c. à thé essence de vanille
1 tasse lait de beurre
4 c. à table colorant alimentaire rouge (dans la recette originale il y a seulement 2 c. à table, mais je trouve que le gâteau est plutôt rose foncé que rouge)
1 c. à thé vinaigre blanc
1 c. à thé bicarbonate de soude

Glaçage
1 1/2 tasses crème à fouetter (35%)
250 g fromage à la crème (température ambiante)
250 g fromage mascarpone (temérature ambiante)
1 c. à thé essence de vanille
1 tasse sucre en poudre, tamisé

Préchauffeur le four à 350 degrés et mettre la grille au milieu.  Graisser trois moules à gâteau 8" avec du beurre et mettre du papier ciré au fond de chaque moule.

Tamiser la farine, le sel et le poudre de cacao ensemble.

Mettre le beurre dans un autre bol et battre jusqu'à ce qu'il devienne mou (approximativement 1-2 minutes).  Vous pouvez utiliser un batteur électrique ou un batteur électrique à main.  Ajouter le sucre et battre jusqu'à ce qu'il soit léger (approximativement 2-3 minutes).  Ajouter les oeufs un à la fois et bien battre après chaque oeuf.  Ajouter l'essence de vanille et bien mélanger.

Dans un autre bol, fouetter le lait de beurre avec le colorant.  À basse vitesse, ajouter le mélange de farine et le mélange de lait de beurre en alternant.  Commencer et finir avec la farine.

Dans une petite tasse, combiner le vinaigre le bicarbonate de soude.  Incorporer rapidement dans le mélange de gâteau.

Partager le mélange également entre les trois moules à gâteau et lisser le dessus.  Faire cuire dans le four pour 25-30 minutes (jusqu'à ce qu'un cure-dents inseré au centre en ressorte propre).  Laisser refroidir les gâteaux complètement et enlever des moules.

Pour le glaçage....  Avec un batteur électrique, mélanger le fromage à la crème avec le fromage mascarpone jusqu'à ce que la consistence soit crêmeux et uniforme.  Ajouter l'essence de vanille et combiner jusqu'à ce qu'il soit lisse.  Dans un autre bol, fouetter la crème jusqu'à formation de pics fermes.  Incorporer la crème fouettée doucement jusqu'à ce que le tout soit bien mélanger.  Si le mélange n'est pas assez ferme pour étaler, mettre au frigo entre 30 minutes à 1 heure.

L'assemblage....  Mettre un des étages de gâteau sur un plateau à servir et couvrir avec le glaçage.  Répéter avec les autres étages, puis étaler le glaçage sur le dessus et les côtés du gâteau.

Bon appétit!

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