Saturday, October 29, 2011

Asian Pork Tenderloin with Wafu Sauce / Mignons de porc à l'asiatique avec une sauce Wafu


Adapted from a Franco Parreira recipe

The days are getting chillier, but we are still using our BBQ and will continue doing so all year round!  Who says that you can't BBQ in -30 degrees?  You may be able to cook the pork in the oven, but I always find that it tastes so much better when done on the grill...  Serves 4.

Marinade (for 2 pork tenderloins)
1 small onion, roughly chopped
4 tablespoons chopped ginger
1 tablespoon ground cinnamon
1 tablespoon ground cilantro
1 star anise
1/3 cup peanut oil
3 tablespoons soy sauce
3 tablespoons rice vinegar
1 tablespoon honey

Wafu Sauce
1/2 cup mayonnaise
2 tablespoons soy sauce
3 tablespoons rice vinegar
2 tablespoons sesame oil
2 tablespoons milk
1 clove of garlic
1 pinch of ground ginger

Combine all the ingredients for the marinade and mix well.  Add the meat and marinate in the fridge for at least 3 hours, but ideally for 24 hours.

For the Wafu Sauce, put all the ingredients in a bowl and mix well with a hand blender or food processor.  The sauce can be made ahead of time and kept in the fridge.

Preheat the BBQ to high and brown the tenderloins on all sides.  Reduce the heat to low and cook for 8-10 minutes on each side.

Slice the pork tenderloin and serve with the Wafu Sauce.  The sauce should not be heated, but should be served at room temperature.  I like to serve this meal with stir fried vegetables and white rice.

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Adapté d'une recette de Franco Parreira

Il commene à faire de plus en plus froid, mais nous utilisons toujours notre BBQ et nous allons continuer à le faire toute l'année!  Qui a dit que vous ne pouvez pas faire du BBQ à -30 degrés?  Vous pouvez probablement faire cuire le porc dans le four, mais je trouve que ça goûte bien meilleur quand c'est fait sur la grille....  4 portions.

Marinade (pour 2 filets de porc)
1 petite onion, haché grossièrement
4 c. à table gingembre haché
1 c. à table cannelle moulue
1 c. à table coriandre moulue
1 anis étoilé
1/3 tasse huile d'arachide
3 c. à table sauce soya
3 c. à table vinaigre de riz
1 c. à table miel

Sauce Wafu
1/2 tasse mayonnaise
2 c. à table sauce soya
3 c. à table vinaigre de riz
2 c. à table huile de sésame
2 c. à table lait
1 gousse d'ail
1 pincée gingembre moulu

Combiner tous les ingrédients pour la marinade et bien mélanger.  Ajouter la viande et mariner dans le frigo pour au moins 3 heures, mais idéalement 24 heures. 

Pour la sauce Wafu, mettre tous les ingrédiens dans un bol et bien mélanger avec un mélangeur à main ou un robot.  La sauce peut être fait à l'avance et gardée au frigo.

Préchauffer le BBQ à feu élevé et faire saisir les filets de porc sur tous les côtés.  Réduire le feu à bas et faire cuire sur chaque côté pour 8 à 10 minutes.

Trancher le porc et servir avec la sauce Wafu.  La sauce ne devrait pas être chauffée, mais servie à temperature de la pièce.  J'aime servir ce repas avec des légumes sautés et du riz blanc.

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