Sunday, November 13, 2011

Cheese Fondue / Fondue au fromage


A great recipe for those cheese lovers out there!   Easy to do and perfect for dinner parties with close friends.

1 cup of dry white wine
250g gruyère cheese
250g sharp cheddar cheese (or if you prefer, swiss cheese)
2 tablespoons flour
1/2 teaspoon nutmeg
1/2 teaspoon salt (optional)

1 baguette, cut into cubes
Vegetables of your choice


Simmer the white wine in a saucepan over medium heat.  Add the cheese and stir continuously until melted.  Add the flour and stir.  Add the salt and nutmeg and transfer to your heated fondue pot.  If you are using an electric fondue pot, make sure it is on low.

Serve with baguette and fresh vegetables for dipping.

                                              ***********************************

Une excellente recette pour ceux qui aiment le fromage!  Facile à faire et parfaite pour les soupers entre amis.

1 tasse vin blanc sec
250g fromage gruyère
250g fromage cheddar fort (ou, si vous préférez, du fromage swiss)
2 c. à table farine
1/2 c. à thé muscade
1/2 c. à thé sel (faculatif)

1 baguette, coupée en cubes
Légumes de votre choix


Faire mijoter le vin blanc dans une casserole sur un feu moyen.  Ajouter le fromage et remuer constamment jusqu'à ce que le fromage soit fondu.  Ajouter la farine et remuer.  Ajouter le sel et la muscade et transférer le tout à votre plat à fondue.  Si vous utilisez un plat à fondue éléctrique, assurez-vous que la température soit basse.

Servir avec de la baguette et des légumes frais pour tremper.

No comments:

Post a Comment