Saturday, December 17, 2011

Asian Turkey / Dinde asiatique


Several people have asked me about this recipe.  Last year I was looking for an alternative to your traditional turkey basted with butter and this is the recipe that I found.  I gave it a try on some friends and it was such a big hit that I made the recipe for Christmas dinner as well...

Adapted from Food & Wine

2 cups soy sauce
1 cup honey
1/4 cup sesame oil
1/2 cup thinly sliced fresh ginger
1 turkey (14 to 16 pounds)
1 tablespoon coarse sea salt
1 teaspoon freshly ground pepper
2 teaspoons Chinese five-spice powder
6 green onions, cut into 2 inch lengths
2 cups chicken broth
4 tablespoons unsalted butter, at room temperature
1/2 cup flour

In a very large bowl, whisk together the soy sauce, honey, sesame oil and half of the ginger.  Marinate the turkey at room temperature for 30 minutes each side.

Preheat the oven to 300F.  Set a rack in a large roasting pan.  Combine together the salt, pepper and Chinese five spice powder.  Remove the turkey from the marinade (put the marinade aside) and place the turkey on the rack, breast side up.  Rub the spices onto the turkey, inside and out.  Stuff the turkey with the rest of the ginger and the green onions.  Add 2 cups of water to the bottom of the roasting pan.  Cover the turkey with the lid or foil.

Roast the turkey for about 6 hours and baste with the left over marinade every 30 minutes. 

Sauce: Pour almost all of the juices of the turkey through a strainer and into a saucepan.  Add the chicken broth to the saucepan and bring to a boil.  In a medium bowl, blend the butter with the flour to make a smooth paste.  Whisk in 1 cup of the juices until the mixture becomes smooth.  Add this to the rest of the sauce and simmer, whisking constantly, until the sauce thickens.

Enjoy!

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Plusieurs personnes m'ont posé des questions sur cette recette.  L'année passée je cherchais une alternative de la dinde traditionnelle, arrosée avec du beurre et voici la recette que j'ai trouvée.  Je l'ai essayé avec des amis et ils l'ont tellement aimé que je l'ai fait comme souper de Noël aussi....

Adapté de Food & Wine

2 tasses sauce soya
1 tasse miel
1/4 tasse huile de sésame
1/2 tasse gingembre tranché (mince)
1 dinde 14 à 16 livres
1 c. à table gros sel de mer
1 c. à thé poivre moulu
2 c. à thé cinq épices chinoises
6 oignons verts, coupés en morceaux de 2" chaque
2 tasses bouillon de poulet
4 c. à table beurre non-salé, température pièce
1/2 tasse farine
 
Dans un grand bol fouetter ensemble la sauce soya, le miel, l'huile de sésame et la moitié du gingembre.  Mariner la dinde à température pièce 30 minutes chaque côté.
 
Préchauffer le four à 300F.  Mettre une grille dans le plat à rôtir.  Dans un petit bol, combiner le sel, le poivre et les cinq épices chinoises.  Enlever la dinde de la marinade (garder la marinade) et placer la dinde sur la grille (poitrine vers le haut).  Parsemer (intérieur et extérieur) du mélange d'épices.  Mettre les oignons verts et le reste du gingembre à l'intérieur.  Ajouter 2 tasses d'eau au fond du plat.  Couvrir la dinde avec le couvert ou du papier aluminium. 
 
Faire cuire pour environ 6 heures.  Brosser avec la marinade aux 30 minutes. 
 
Sauce:  Verser le jus de la dinde dans une casserole (à travers une passoire ou un tamis).  Ajouter le bouillon de poulet et faire bouillir.   Dans un bol, mélanger le beurre avec la farine pour faire une pâte lisse.  Ajouter une tasse de la sauce et fouetter.  Ajouter au reste de la sauce et mijoter, en fouettant, jusqu'à ce que la sauce soit épaisse. 

Bon appétit!

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